Menu
01355 208895 |
 
 
Home | Glen Esk Urban Greenspace

Covanburn Projects

Glen Esk Urban Greenspace

Client South Lanarkshire Council
Value £750,000
Location East Kilbride

Requirements

Glen Esk is located in a former landfill sight which is now a public open greenspace in East Kilbride which, in recent years has been used by local residents for dog walking and as a through route to the local school.

The project was funded via the Scottish Government Vacant Derelict Land Fund and the site now incorporates native planting and habitat creation, footpaths, boundary treatments, artwork, an outdoor classroom, a junior mountain bike track and a car park.

Approach

This area was a former landfill site, and had been capped with c1.0m of clay, which would be encountered during all excavations.  In addition to this, Covanburn also had to be aware of shallow/non standard depth services and unchartered services adjacent to the working area in addition to public utilities.

While working around the site Covanburn had to allow for the appropriate method of working around the clay capping layer and the public utilities.

The following works were required for the paths:

Removal of the existing tarmac path

Creation of a woodland path and mountain bike path

Creation of recreational paths

Main Access Path

The main access path had to be excavated to formation level.  A 6F2 capping layer was placed with Type 1 subbase placed and compacted.  A layer of sand was then layed with block paving layed in a herringbone formation.

Woodland Path

The woodland path has to be excavated to the formation layer, Type 1 subbase layed and compacted.  Whin dust placed and compacted.  The surrounding grass verges had to be reinstated.

Mountain Bike Path

The mountain bike path had to be excavated to formation level, geotextile placed and Type 1 placed and compacted.

Recreational Paths

The recreation paths had to be excavated to formation level and treated with herbicide. Geotextile was then layed and the timber edging installed.  Type 1 subbase was placed and compacted with self binding gravel placed on top.

Around the recreational paths, granite slabs were inserted at various points, which had local wildlife names in both Latin and Scots

The Surrounding Wall

A random rubble was built using half round whin copes and granite end slabs which were made of Caithness stone. The work on the way proved to be more technical than a regular random rubble wall as the council wanted to see no pointing.

Result

The newly created Glen Esk can now be used by

Progress Pictures

An aerial view of the site before works began

£750,000

4 months duration

A former landfill site has now been re purposed and will be used by the local community and schools.
 
This site uses cookies.
Configure
 
Read our privacy policy

This site uses cookies for marketing, personalisation, and analysis purposes. You can opt out of this at any time or view our full privacy policy for more information.